browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

De leukste natuurgebieden in Drenthe

Posted by on juni 6, 2016

Drenthe is een provincie in Nederland en vormt samen met Friesland en Groningen de noordelijke provincies van Nederland. Assen is de hoofdstad en telt ruim 67.000 inwoners. In Drenthe wonen relatief gezien weinig mensen, slechts 185 per vierkante kilometer. Drenthe staat natuurlijk bekend om de hunebedden maar heeft ook erg veel mooie natuurgebieden. Wij lichten ze voor je uit!

Baarwelsleek
We beginnen met een klein moerasbos: Baarswelsleek. Het ligt tussen Hoogeveen en Assen. Dit kleine moerasbos ligt midden in het boerenlandschap. Voor de grotere dieren als een ree is het een belangrijke schuilplek in een open landschap. Verder komen hier qua dieren veel insecten, kikkers en muizen voor. De aanwezigheid van kikkers en muizen zorgt ervoor dat roofvogels als een buizerd hier ook actief zijn.

Berghuizen
Het Natuurgebied Berghuizen ligt ongeveer vijftien kilometer ten westen van Hoogeveen. Het gebied kenmerkt zich vooral tussen een combinatie van bos en moeras. Het is een prachtig landschap waar een diversiteit aan (zeldzame) plantensoorten te vinden is. Voor de natuurliefhebber een prachtig gebied om (met laarzen) doorheen te lopen.

Elsburger Onland
In het noorden van Drenthe in de buurt van Eelderwolde, zo’n 15km boven Assen, is het natuurgebied Elsburger Onland te vinden. Dit gebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van de vele vogels. Dit gebied is niet toegankelijk voor bezoekers. Dit tot ontsteltenis van de vogelspotters in ons land.

Natuurpark Drents-Friesche Wold
Nationaal Park Drents-Friesche Wold behoort tot de grootste natuurgebieden die Nederland heeft. Het ligt (logisch) op de grens van de provincies Drenthe en Friesland. Het gebied bestaat voornamelijk uit heide, stuifzand, bos en grasland. Het gebied is ongeveer 12.800 voetbalvelden groot(!). Om zo’n gebied te onderhouden kost veel tijd en geld. Dankzij de inzet van Natuurmonumenten wordt dit goed verzorgd en kan dit gebied blijven bestaan.

Een van de mooiste punten aan het natuurgebied is de Vledder Aa. Een beek die ontsprint in het midden van het nationaal park en loopt dan richting een ander nationaal Park: Weeribben-Wieden. Deze beek heeft een rijke historie. Vroeger was deze beek namelijk gekanaliseerd. Dit is te danken aan een fantastisch mooi natuurherstelproject begin deze eeuw. De beek is in zijn oorspronkelijke staat teruggemaakt en kronkelt nu weer lekker zoals vroeger.

Vakantie in Drenthe
Het is mogelijk om te overnachten aan het rand van het Nationaal Park Drents-Friesche Wold. Namelijk bij Landhotel Diever. Dit hotel en restaurant grenst letterlijk aan het park en heeft een heerlijk rustige ligging. Wilt u hier meer over weten? klik hier voor meer informatie over Landhotel Diever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *